Finansieringsforslag

Finansieringsforslag til bil over 100.000 kr.

Måske går du lige nu og overvejer at købe ny bil – en lækker ny bil så du både kan komme på arbejde, rundt til alle dine gøremål i hverdagen og samtidig have noget superlækkert stående i garagen. Langt de fleste danskere er dog nødt til at optage lån for at købe bil. Men hvad skal du kigge efter, og hvordan finder du det bedste lån? Vi vil her komme med et finansieringsforslag til en bil til over 100.000 kr.

Vi tager udgangspunkt i en god bil til 125.000 kr. om f.eks. en god Mazda. Uanset om man vælger en ny eller en brugt bil, kan det være en udmærket ide med et billån. Her skal man grundigt afsøge markedet for at finde det bedste lån, hvor man især skal kigge efter bilens kontantpris, udbetalingen på bilen samt lånets løbetid og lånets rente. Hvis man står med 2 lån med præcis samme ovenstående betingelser, skal man tage det med laveste ÅOP, de årlige omkostninger i procent, da det angiver hvor dyrt det bliver at låne pengene. Hvis ÅOP også er ens, skal man vælge lånet med laveste etableringsomkostninger og højeste rente, da renter kan trækkes fra i Skat. Det kan man ikke med etableringsomkostninger.

Ligesom med boliglån kan man hos banken både optage lån til en fast eller variabel rente. Med en fast rente ved man præcist, hvad man skal afdrage, mens renten både kan stige og falde ved lån med variabel rente. En variabel rente på billånet er ikke så risikofyldt som ved et boliglån, da lånet er mindre. Men økonomien skal naturligvis stadig kunne bære rentestigninger. Til gengæld vil det være smart med en fast rente, hvis bilgælden udgør en stor del af ens samlede gæld. 

Lånets løbetid bør man altid vælge ud fra sit kørselsbehov, men man bør have afbetalt gælden når bilen er maksimalt 8 år gammel. Er bilen ældre end 8 år, bør man ikke optage lån, da den ikke vil holde mange år mere. Vælger man alligevel at låne pengene, bør lånets løbetid ikke være mere end 2 år.

Ud over ovenstående kriterier skal man kigge efter gebyrer. Ved nogle lån kan der være gebyrer på at indfri lånet tidligere end aftalt, og der kan også være gebyrer på at skifte låneudbyder.

Læs også: Hvornår er en bil mest rentabel at købe?

Før man overhovedet kan begynde at overveje finansieringen og selve bilen, skal man dog have til udbetalingen, som skal udgøre minimum 20% af bilens pris. Jo mere man kan lægge i udbetaling, jo billigere bliver det at købe bilen. Dertil får man oftere en billigere rente.

Læs også: Brug den gamle bil som udbetaling for den nye

Lånet kan enten optages hos banken eller som forbrugslån. En bank skal lave en detaljeret gennemgang af ens økonomi for at godkende et sådant lån, mens der ikke er sikkerhedsstillelse for et online-lån, men til gengæld er det dyrere at optage et online-lån.

Se også: Skal jeg vælge et banklån eller online-lån?

En finansieringsplan til ovenstående bil til 125.000 kr. med en udbetaling på 27.500 kr. og en løbetid på 8 år kunne derfor se sådan ud med hhv. Fast og variabel rente:

           Fast rente                        Variabel rente Kontantbetalig                                125.000                            125.000
Månedlige brutto-ydelse              1266                                 1305
Udbetaling                                      27.500                              27.500
Lånt beløb                                       97.500                              97.500
Nominel rente                                1,15%                               1,95%
Debitor rente                                 1,16%                               1,97%
Samlede kreditomkostninger     24.000                              27.812
Samlet beløb, eksl. Udbetaling   121.500                           125.312

Skriv en kommentar