Forbrugslån

Det har aldrig været nemmere at optage lån end i den digitale tidsalder. Man skal ikke længere gennem et længere forløb med masser af møder hos banken, men skal blot ansøge om et lån online. Det kræver ikke andet end at have et gyldigt Nem-ID, men hvordan finder man det billigste lån? Vi guider dig nu gennem junglen af online muligheder for at finde det bedste online forbrugslån.

Hvorfor online forbrugslån?

Et forbrugslån er et kortsigtet lån uden kredittjek, dvs. man får ikke lavet et grundigt tjek om man kan tilbagebetale lånet af en professionel bankmand. Eneste krav for at kunne lave låneoptagelse er at have gyldigt Nem-ID og have en dansk adresse. Dertil er der krav og alder og langt oftest krav om ikke at være registreret som dårlig betaler i form af registreringer i RKI eller Debitorregistret.

Alle låneansøgere skal som minimum være fyldt 18 år, men der kan også være krav om at være 20, 21 eller sågar 25 år. Som allerede nævnt er det utrolig nemt at optage online-lån. Hvis man opfylder ovenstående krav, skal man blot ansøge online, og så er der svar inden for få minutter.

Et online forbrugslån er kendetegnet ved nedenstående:

  • Løbetid på 1-10 år
  • Ingen sikkerhedsstillelse ud over at skrive under med Nem-ID
  • Mulighed for at låne forskellige beløb (5.000-400.000 kr.)
  • Lånet kan indfries før tid uden ekstra omkostninger

Da lånet er uden sikkerhedsstillelse, vil man oftest skulle betale højere renter end ved det traditionelle banklån, hvor man netop stiller sikkerhed, typisk gennem en bolig, bil, båd eller en anden større investering. Grundlæggende kan man sige at jo lavere renten er, jo bedre en aftale har man fået, men til et online-lån hører også andre omkostninger. Ofte vil man få tilbudt mere fordelagtige aftaler, hvis man kan fremvise en solid økonomi uden for meget gæld.

Hvad skal man kigge efter?

I forlængelse af ovenstående vil det som skrevet typisk være dyrere at optage forbrugslån end almindelige banklån, da man som skrevet ikke stiller sikkerhed. Hvor meget man konkret skal betale, afhænger af hvor stort et lån man optager og hvor stor ÅOP er. ÅOP er de årlige omkostninger i procent, og det er inklusive alt som stiftelsesgebyrer, ekspeditionsgebyr, dokumentgebyr og renter mm.

ÅOP er et vigtigt begreb at kende

ÅOP er altså det samlede beløb man skal betale for lånet. Her kan det være en god ide at anvende vores online låneberegner. Ved at indtaste konkrete de oplysninger for lånet såsom løbetid og rente får man oplyst helt præcist hvor meget der skal afdrages. På denne måde kan man altså skabe overblik før lånet optages og dermed have grundlag for at vurdere, hvorvidt man vil kunne afdrage på lånet.

Pas på gældsspiralen der kan ramme

Hvis man allerede fra start af ved, at det vil blive svært at kunne afdrage på lånet, bør man aldrig optage det, da det ofte vil føre en uoverskuelig gældsspiral med sig. Dertil skal man læse hele kontrakten igennem og sørge for at have forstået alt, også det der er skrevet med småt.

Når det kommer til renten, kan man vælge mellem variabel og fast rente. Som navnet antyder, er den faste rente fast, dvs. man ved præcist, hvor meget man skal afdrage og man bliver ikke påvirket af ændringer i renten. Dette er en optimal løsning, hvis man har en presset økonomi og ikke kan klare højere afbetalinger i tilfælde af at renten stiger. Hvis man har en bundsolid økonomi og kan klare rentestigninger, vil man med en variabel rente også kunne profitere af en faldende rente.

Får man svært ved at afdrage på et lån, kan man med fordel gennemgå sit husholdningsbudget og skære lidt til og herigennem frigive nogle hundrede kroner hist og her. Måske bruger man for mange penge på tøj, mad eller diverseposten, og ved at skære lidt ned her vil man uden problemer kunne tilbagebetale sit lån. Hvis man ikke tilbagebetaler lånet til de aftalte terminer, løber der ekstra udgifter på, og så bliver det pludseligt rigtig dyrt og kan ende i en uoverskuelig gældsspiral.

For at finde det bedste lån anbefales det altid at indhente flere tilbud for at finde det bedste. De er personligt udarbejdede, og man kan så finde det bedste lån i den konkrete situation ved at indtaste kriterierne i en online låneberegner. Man kan altid indhente tilbud, gratis, da man først accepterer aftalen når lånet er underskrevet med Nem-ID. Vi har samlet nogle af de bedste og billigste lån, som du kan se her.

Når man har fået bevilliget lånet, kan man bruge pengene som man ønsker. Hvor man skal kunne redegøre for lånets formål hos bankmanden, kan man næsten altid bruge et online forbrugslån til lige hvad man vil. Det er især velegnet, hvis der pludseligt opstår en uventet udgift der straks skal indfries. Måske vil man skifte fjernsynet ud med en ny og bedre model, måske er der kommet en ny lækker telefon på markedet, måske trænger man til en lækker charterferie, måske er bilen gået i stykker og skal på værksted eller måske noget helt sjette.

Er forbrugslån en billig og god løsning?

Som allerede nævnt er det meget enkelt at optage lån på. Som beskrevet skal man blot underskrive online med Nem-ID, og man skal modsat det traditionelle banklån ikke stille sikkerhed eller møde op til en grundig gennemgang af privatøkonomien for at få bevilliget det ønskede lån. Efter få minutter og et automatisk kredittjek har man svar, som man så kan takke ja til.

Som beskrevet ovenfor er den øvre grænse for låneoptagelse ved online lån høj, men i praksis sætter ens økonomi naturligvis grænser. Låneselskabet skal være sikker på at man kan tilbagebetale lånet og renter.

Det traditionelle banklån er ofte den billigste løsning, men er ikke altid den nemmeste. Siden finanskrisens udbrud i 2008 er det blevet sværere at låne penge, både som privatperson og som erhvervskunde, og har man ikke den krævede sunde og stærke økonomi, vil man ikke blive tilbudt et lån på gode betingelser.

Det er derfor kun bankens virkelig gode kunder, der får lån til en favorabel rente, så derfor er online-lån ved at overholde banklån som den billige, sikre og nemme løsning. Det er derfor ikke nødvendigvis dyrt at låne penge online, men man skal læse kontrakten godt igennem og have undersøgt at man kan overholde tilbagebetalingerne.

Bemærk også at der findes billigere alternativer. Hvis man som studerende mangler penge, kan man optage SU-lån til en meget lav rente som først skal tilbagebetales, når man har gennemført sin uddannelse. Man kan også få en kassekredit hos banken, hvor man har mulighed for at hæve et vist antal kr. over, som så tilbagebetales næste gang man får løn. En mulig fare hermed er dog, at man betragter kassekreditten som ekstra penge, som man bare kan bruge på fornøjelser, for det er ikke meningen. En kassekredit bør kun bruges til nødsituationer og uforudsete udgifter.

Udbydere af forbrugslån

Endelig tilbyder nogle online forbrugslån udbydere også at låne penge gratis i op til 30 dage, hvorefter man først vil skulle betale renter hvis lånet ikke er indfriet til den tid. Andre udbydere tilbyder også første lån uden renter i håbet om at man efterfølgende optager alle sine lån hos dem. Forbrugslån er med andre ord for folk med ordren i økonomien, der behøver en midlertidig økonomisk saltvandsindsprøjtning.

Hvis man har styr på sin økonomi og ikke låner i blinde, kan man med god samvittighed optage et online forbrugslån. Hvis man kan lægge et budget med mulighed for at afdrage tidsmæssigt på lånet, kan det være en udmærket løsning på et akut økonomisk problem af mindre størrelse.